Het lot van de Australische megafauna

humansnotcli


Australische megafauna

Uit: Sapiens, a Short History of Mankind:

“De reis van de eerste mensen naar Australië is een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis, minstens zo belangrijk als de reis van Columbus naar Amerika, of de maanexpeditie van de Apollo 11. Voor het eerst wist de mens het Afrikaans-Aziatische ecosysteem te verlaten.
(…)
De eerste menselijke voetafdruk op een Australisch zandstrand werd direct weer weggevaagd door de golven. Maar toen de indringers het binnenland in trokken, lieten ze een heel andere voetafdruk achter, die nooit meer uitgewist kon worden. Onderweg kwamen ze een vreemd universum van onbekende wezens teven, waaronder een twee meter grote kangoeroe die tweehonderd kilo woog, en een buidelleeuw zo groot als een moderne tijger, die het grootste roofdier van het continent was. In de bomen ritseleden koala’s die veel te groot waren om voor schattig en knuffelig door te kunnen gaan, en loopvogels twee keer zo groot als struisvogels sprintten over de vlaktes. Draakachtige hagedissen en slangen van vijf meter gleden dor het struikgewas. De enorme diprotodon, een wombat van tweeënhalve ton, zwierf door de bossen. Afgezien van de vogels en de reptielen waren deze dertien allemaal buideldieren, die net als kangoeroes minuscule, hulpeloze, foetusachtige jongen baarden die ze in hun buidels voedden met melk. Het fenomeen buideldier was zo goed al onbekend in Afrika en Azië, maar in Australië waren ze alomtegenwoordig

Een paar duizend jaar later waren al die giganten verdwenen. Van de vierentwintig Australische diersoorten van 50 kilogram of zwaarder zijn er drieëntwintig uitgestorven. Een groot aantal kleinere soorten verdween eveneens.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s